inspirerende ideeën

10 inspirerende ideeën voor zelfmaak kadootjes

 Wat is er nu leuker dan een zelfgemaakt kadootje te geven en te ontvangen? Niets dus!  Ik geef je tien leuke inspirerende ideeën om zelf een kunstzinnig en creatief kado te maken.

1. Wijze spreuken orakel. Haal bij de Xenos een klein doosje (gratis) en beschilder die in leuke vrolijke kleuren. Kijk bij de spreuken en schrijf deze in je mooiste handschrift op kleine kaartjes. Je kunt hiervoor blanco postkaarten kopen en halveren. Heb je niet zo’n mooi handschrift dan kun je de teksten ook printen en opplakken. Versier de kaartjes met kleurpotloden, stiften, leuke plaatjes enz. De  ontvanger kan nu iedere dag een orakelkaart met wijze spreuk trekken.

motiverende spreuken

 2. Persoonlijke kalender. Koop een goedkope kalender voor volgend jaar (of een verjaardagskalender) en plak mooie zelfgemaaktje kunstwerkjes, (kinder)tekeningen, foto’s, gedichten etc. over de afbeeldingen heen. Succesverzekerd!

3. Tweeluik. Koop twee schilderdoeken bij de Action en ga een tweeluik schilderen. Zet gewoon beide doeken voor je neer (of leg ze op tafel) en begin spontaan te schilderen.  Doe alsof het 1 doek is of schilder om en om. Gebruik heldere kleuren en veel wit als je nog niet zo ervaren bent, dan wordt het geen bruine massa 😉

4. Kunst-lamp. Koop een grote witte lampenkap (Ikea, kringloopwinkel) en beschilder deze met verdunde acrylverf. Gewoon verdunnen met water, of als je de kleuren heel mooi wilt houden dan kun je een medium kopen waarmee je de verf kunt verdunnen. Goed laten drogen. Je kunt eventueel, voor de hele kunstzinnigen onder ons, ook nog de voet van de lamp beschilderen met acrylverf. Maar een mooie beschildere hanglamp is natuurlijk ook erg mooi!

5. Gedichtenbundel. Schrijf gedichten (over) in een klein schrift met blanco blaadjes erin. Schrijf aan de ene kant het gedicht en aan de andere kant maak je een passende illustratie met kleurpotloden, verf of pastelkrijt of welk materiaal dan ook. Maak ook de buitenkant van het schrift persoonlijk door erop te tekenen, schrijven, schilderen of plakken.

6. Beschilderd servies. Koop bij de kringloop witte kopjes, mokken en (gebaks) bordjes. Beschilder ze met porseleinverf en zet ze in de oven (lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Tips:

-houd het eenvoudig: allemaal witte kopjes en bordjes met een eenvoudig rood hartje staat leuk

-je kunt de naam van de ontvanger schilderen, of een bijzonder woord

-gebruik een sjabloon en tamponneer de vorm op het servies

7. Collage dienblad. Koop een blankhouten onbewerkt  dienblad.  Plak hier allemaal leuke grappige maffe plaatjes en teksten op die iets zeggen over de ontvanger. Gewoon gaan snuffelen in tijdschriften dan zie je vanzelf allerlei plaatjes en teksten die passend zijn voor deze persoon. Daarna een paar keer goed aflakken met vernis op waterbasis. Je kunt dit dienblad dan gewoon afnemen met een vochtig doekje.

Dit is ook een leuk idee om voor jezelf te maken met oud&nieuw: een dienblad met je wensen en voornemens voor het nieuwe jaar. 

collagekunst, collages, collagekunstenaar

8. Dozencreatie. Haal bij de supermarkt een stapel grote dozen, hoe groter hoe beter! Hier ga je namelijk iets heel moois van maken wat bijna niets kost. Teken hele supergrote letters op de dozen die samen een woord vormen (iets verrassends, of de voornaam van de ontvanger) Knip of snij de letters uit de dozen. Leg ze naast elkaar en kijk of het er goed uit ziet. Dan kun je nu gaan schilderen. Als je een emmertje saus/ muurverf over hebt kun je die gebruiken om de letters een mooie kleur te geven (wit is ook een mooie kleur ;-)). Beschilder alle letters op je eigen creatieve manier of gewoon mooi eenvoudig in wit of een andere kleur. Laat het goed drogen. Bevestig ophanghaakjes aan de achterkant van de letters.  Dit gaat er heel modern en kunstzinnig uitzien aan de muur!

9. Art-Time. Koop een goedkope klok die je gemakkelijk uit elkaar kan halen. Haal de klok uit elkaar en maak er een kunstzinnige klok van met een persoonlijke boodschap. Schilder, knip, plak er foto’s op, enz. Schrijf op licht papier een persoonlijke boodschap en plak die dan voorzichtig op de wijzers.  Zoals het klokje thuis tikt….

10. Trek een SpeelseKunst creativiteitskaart en laat je inspireren. Maak een persoonlijk kunstwerk en wees gerust; iedereen zal het erg op prijs stellen en er blij mee zijn! Gewoon lekker experimenteren, spelen en ontdekken. Geef je creativiteit alle ruimte.

gratis kaart trekken

© Ina Wuite 2014